Mijn favorieten

De vereiste documenten voor de verkoop van uw huis

Het verkopen van uw huis is meer dan alleen een bord in de tuin plaatsen; het is een proces dat zorgvuldige planning en de juiste documentatie vereist. Als ervaren verkoopmakelaar bij NassauHuis Makelaardij begrijpen we dat goed voorbereid zijn cruciaal is voor een succesvolle verkoop. Hier bespreken we in detail welke documenten we van u nodig hebben om het verkoopproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Geldig legitimatiebewijs
Om te waarborgen dat u daadwerkelijk de rechtmatige verkoper bent, hebben wij een geldig legitimatiebewijs nodig. Indien uw partner ook ondertekent, is diens geldige legitimatie eveneens vereist. Dit kan een paspoort, identiteitskaart, ID-kaart of paspoort uit een EER-land zijn. Wij zullen altijd zorgvuldig met uw gegevens omgaan. Wij mogen uw gegevens niet delen met derden en mogen niet zomaar alle uw gegevens verwerken in onze database.

Eigendomsbewijs
Het eigendomsbewijs is het officiële bewijs dat u de eigenaar van het huis bent. Het is de combinatie van de koopakte, de akte van levering en de inschrijving. De akte van levering heeft u van de notaris ontvangen toen u het huis kocht. Hierin staat wie de eigenaar is, om welk object het precies gaat en of er nog speciale bedingen of verplichtingen zijn waar men rekening mee moet houden. Bent u het originele eigendomsbewijs kwijt? Log in op Mijn Overheid en ga naar het tabje “Wonen”. Daar vindt u een knop “Bekijk kadastrale gegevens”. Van elk perceel dat op uw naam staat, kunt u hier gratis eigendomsinformatie downloaden. 

Bij overlijden of scheiding
Is de eigenaar of een van de partners overleden? Dan is er een akte van erfrecht nodig. In deze akte staat dat er door de notaris is gecontroleerd wie er overleden is en of er een testament aanwezig is. Als er een testament is opgesteld, dan wordt er in de akte van erfrecht ook genoteerd wie de erfgenamen zijn. Is er sprake van een echtscheiding? Dan zult u bij de verkoop van het huis ook een akte van verdeling aan moeten leveren. Hierin staan de afspraken die bij de notaris zijn gemaakt over wie het huis en/of de hypotheek zal behouden en hoe de inboedel wordt verdeeld. 

Plattegrond
Natuurlijk zijn goede foto’s van uw huis een must in het verkoopproces. Maar wat óók heel belangrijk is, is een kloppende plattegrond. Zonder deze plattegrond is het voor potentiële kopers vaak lastig om een goede inschatting te maken van uw huis. U hoeft deze plattegrond niet zelf te tekenen. De plattegrond van uw huis laten wij voor u maken door een specialist in het inmeten van woonhuizen en het maken van digitale plattegronden. Zij beschikken over professionele meetapparatuur en bouwkundige kennis. Het inmeten gebeurt in uw huis.

Aanslag gemeentelijke belastingen
Ook de meest recente beschikking van de gemeentelijke heffingen is nodig voor de verkoop van uw huis. Hierin staat namelijk de WOZ-waarde van uw huis vermeld, samen met andere relevante belastingen zoals afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting. Deze informatie is relevant voor een potentiële koepr. De aanslag gemeentelijke belastingen staat op naam van één van de bewoners of huiseigenaren. Meestal betreft dit de oudste eigenaar of bewoner. U kunt het document vaak terugvinden in uw Mijnoverheid-berichtenbox. Hier kunt u eenvoudig inloggen met uw DigiD om de documenten te downloaden.

NVM-vragenlijst
De NVM Vragenlijst is een uitgebreid document waarin veel informatie over uw te verkopen huis wordt beschreven. Als verkoper bent u verplicht gedetailleerde informatie te verstrekken over uw huis, ook wel bekend als de mededelingsplicht. Deze vragenlijst geeft vorm, inhoud en structuur aan deze plicht. De ingevulde vragenlijst wordt tijdens onderhandelingen of op verzoek aan de koper of aankopend makelaar verstrekt. De vragenlijst omvat vragen over de staat en het onderhoud van het huis. Hierbij komen zaken zoals installaties en riolering aan bod. Daarnaast wordt in deze lijst het voorschot op energienota's vermeld. Ook eventuele lopende contracten en garanties worden genoteerd en wordt u gevraagd enkele vragen te beantwoorden met betrekking tot de bodem en mogelijke verontreiniging. Wij staan klaar om u te assisteren bij het invullen van deze vragenlijst.

Energielabel
Bij de verkoop van uw huis moet u een geldig energielabel tonen. Als makelaar vermelden wij de labelklasse (A++++ t/m G) in advertenties, en op het moment van overdracht dient u de pdf met het energielabel aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. Een definitief energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw huis is, met klassen variërend van A tot G. Huizen met een A-label zijn het energiezuinigst, huizen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van kenmerken van het huis, zoals het huistype, isolatie, beglazing en verwarming. Wij kunnen u helpen bij het aanvragen van het energielabel.

Lijst met roerende zaken
Het is niet altijd duidelijk wat nou roerend of onroerend is. Om onduidelijkheid hierover te voorkomen, verstrekken wij een lijst waarop u aangeeft welke zaken horen bij de koop van uw huis. Op deze lijst kunt u aangeven welke zaken in het huis blijven, welke worden meegenomen en welke kunnen worden overgenomen door de kopers. Met de koper spreekt u af wat er allemaal is inbegrepen bij de koop van uw huis. Spreekt u niks af? Dan verkoopt u alleen de onroerende zaken.

Appartement verkopen
Indien u een appartement verkoopt, zijn er aanvullende documenten nodig. Hierbij moet u denken aan de splitsingsakte, het splitsingsreglement, het huishoudelijk reglement en het verplichte lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dit is belangrijk omdat de koper hierdoor bekend is met onder andere de leefregels en het stemrecht binnen de VvE. Daarnaast dient u jaarstukken, begroting, het onderhoudsplan en de notulen van de afgelopen twee vergaderingen te verstrekken. Als u deze documenten niet zelf in uw administratie heeft, kunnen ze vaak worden opgevraagd bij uw VvE-beheerder.

Een goede voorbereiding met de juiste documenten legt de basis voor een succesvolle verkoop. Wij helpen u graag met het verzamelen en invullen van de documenten. Neem gerust contact met ons op. NassauHuis Makelaardij helpt u graag. Wij zijn te bereiken op 070 324 50 50 en via info@nassauhuis.com.