Mijn favorieten

energielabel

Vanaf 1 januari 2015 is de regelgeving verandert wat betreft het energielabel. Huiseigenaren krijgen een voorlopig label toegestuurd.
Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van uw woning, gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Een definitief label is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. Als er geen label is, krijgt de verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal € 405 op verkoop of verhuur zonder energielabel.

Ook is er een helpdesk: telefoon 0800-0808 en helpdesk@energielabel.nl


Voor de volledigheid merken wij op dat een notaris de levering van uw woning niet zal blokkeren indien u geen energielabel of epa-label heeft.
In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden. Funda zorgt er bijvoorbeeld voor dat het label standaard bij alle huizen op hun site staat.
U ontvangt bij uw voorlopige energielabel een folder. Bij het actualiseren van het label via internet is tevens uitleg beschikbaar. 

U kunt uw voorlopige energielabel omzetten naar een definitief label op de volgende manier:
1.    Inloggen met DigiD op de website https://www.energielabelvoorwoningen.nl 
2.    Doorgeven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Denk aan isolatie, een zuinige cv-ketel, dubbel glas, de warmwatervoorziening, de ventilatie en zonnepanelen.
3.    Bewijs uploaden (zoals aankoopdocumenten, foto’s);
4. Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren/valideren
5. Aanvraag versturen.
Wij raden u aan u er rekening mee te houden dat het valideren van het label door een erkend deskundige enkele werkdagen in beslag zal nemen en mede afhankelijk is van de door u verstrekte informatie. Naar verwachting zal het valideren van het label enkele tientjes kosten.
U kunt er ook voor kiezen om een energieprestatieadvies (epa-label) op te laten stellen door een extern bureau. Dit type label kost ongeveer € 200,-.
En natuurlijk kunt u contact opnemen met ons kantoor als u vragen hebt.