Mijn favorieten

Heerlijk wonen in de statige Archipel

Waarom wonen in de Archipelbuurt? 
De Archipelbuurt is een gezellige en monumentale buurt omringd door groen, parken en grachten en ligt op een super locatie, nabij de binnenstad van Den Haag en het strand van Scheveningen. Bekijk hier het buurtprofiel van de Archipel met informatie over het soort bewoners, de woningen, WOZ-waarde, belangrijke links en alle adressen & postcodes in de Archipelbuurt. 

Er zijn veel verschillende type woningen: de schitterend grote monumentale panden uit de 19e eeuw, ook vaak gelegen aan de vele pleinen, de hofjeswoningen en de nieuwbouwwoningen aan de Burgemeester Patijnlaan. De neorenaissance-stijl in deze buurt was aan het eind van de 19e eeuw zeer populair in Nederland. De Archipelbuurt is met Willemspark II een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag.

De Archipel wordt in de volksmond ook wel de Indische buurt genoemd. Enkele straten hebben namen van eilanden in de Indische Archipel, zoals de Javastraat, de Sumatrastraat en de Malakkastraat.

Wat maakt de Archipelbuurt zo leuk om te wonen?

  • De centrale ligging ten opzichte van:
  • Zeer geschikt voor kinderen. De buurt is ook zeer geschikt voor kinderen met alle sportfaciliteiten om de hoek, zoals hockeyclub Klein Zwitserland / HCKZ en HDM, Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging / HVV en Haagse Lawn Tennisclub Leimonias.  Ook geheel onverwachts zit er een paardenmanage de Riouw Rijschool weggestopt tussen de huizen in de Riouwstraat.Voor vermaak en buitenspelen voor de kleintjes heb je een superspeeltuin aan de rand van de Scheveningse bosjes, het Zandspeeltuin
  • Winkels in de buurt: in de Banka kan je van alles krijgen. De Bankastraat met alle soorten winkels is wel kleinschaliger dan bijvoorbeeld de Fred in het Statenkwartier of de Van Hoytemastraat in Benoordenhout. Maar alles is te verkrijgen. Zo heb je een reformwinkel, een apotheek, een super, delicatessewinkels, bakker, slager en zelfs een viswinkel. Daarnaast is de verfwinkel Van Laar is sinds jaar en dag een begrip! Ook is de Banka gezellig voor een drankje of een hapje. Nibbles is nu helemaal hip & happening, overdag op het terras een kop koffie of een lekkere avondhap, tot ongeveer 21.00 uur. 
  • De buurt voelt goed en heeft een fijne vibe. Iedereen verzorgt zijn huis en zorgt ervoor dat de buurt netjes blijft. Dat maakt dat alles er gezellig uitziet. Dit geeft toch ook een dorps gevoel midden in de stad aan zee. De Archipel is een gezellige buurt. Zo vertelde een bewoner dat er soms spontane straatborrels ontstaan. Één buurtgenoot start met een drankje op straat. Vervolgens waaien steeds meer buurtgenoten aan. Echt heel leuk!
    Er is ook een straatapp met bijvoorbeeld tips over betrouwbare klusjesmannen. En soms krijg je een foto van een auto waarvan de lichten nog branden. Zo is er wel een beetje sociale controle, maar gelukkig niet te overheersend. Je kan het hier zo knus maken als je zelf wil.
  • Sociale cohesie en architectuur. Veel gezinnen wonen in de grote huizen gebouwd in neorenaissance stijl. Sommige van deze panden zijn ook gesplitst waardoor ze ook geschikt zijn voor jongeren en ouderen. Dit verklaart ook de evenwichtige verdeling in de Archipel. Uit het buurtprofiel van de Archipelbuurt een verdeling van 21% is 65 jaar of ouder, 31% is tussen de 45 en 65 jaar, 34% is tussen 15 en 45 jaar en 14% is tussen de 0 en 14 jaar. 
  • Buurtinitiatieven & happenings. Koningsdag is altijd een hele leuke happening met allerlei spelletjes, vrijmarkt en barbecue op het Bankaplein. Daar komen mensen van heden en ver naar toe. Klik hier voor overige nieuws of leuke (culturele) evenementen in of nabij de Archipel!

Woningwaarde Duinoord
Op basis van de WOZ-waarde behoort Duinoord tot de top 20 duurste wijken in Zuid-Holland (bron: allecijfers.nl).


Marktcijfers Den Haag
De prijzen van woningen stijgen de laatste jaren flink. Bekijk de laatste kwartaalcijfers over de Haagse woningmarkt op onze homepage bij NIEUWS. Meer marktinformatie over transactieprijzen in ons werkgebied ten behoeve van de aankoop, verkoop, verhuur of aanhuur van uw woning? Lees hier de ervaringen van klanten. Onze eerste adviesgesprek is vrijblijvend. Het team van NassauHuis staat voor u klaar! Neem contact op en ervaar zelf het voordeel van onze marktkennis en persoonlijke aanpak. Het kan ook telefonisch via 070 324 50 50.